News

ΕΔΕΑΥ & Γυμνάσιο Τραγανού

Τι είναι η Ε.Δ.Ε.Α.Y και από ποιους αποτελείται;

Το ακρωνύμιο Ε.Δ.Ε.Α.Υ σημαίνει Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης και ως κύρια αρμοδιότητα έχει την εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών, αλλά και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Ως διεπιστημονικό όργανο έχει για μέλη της εκπαιδευτικούς και επιστημονικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα αποτελείται από: τον διευθυντή/ρια της σχολικής μονάδας που επέχει το ρόλο του συντονιστή, έναν ή και περισσότερους εκπαιδευτικούς, διαφορετικών κλάδων, με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή (ΕΑΕ), έναν ψυχολόγο ΠΕ23 και έναν κοινωνικό λειτουργό ΠΕ30, που υπηρετούν στο Κέντρο Συντονισμού του Σ.Δ.Ε.Υ, τους υπεύθυνους καθηγητές των τμημάτων του σχολείου, καθώς και έναν εκπαιδευτικό που εκτελεί χρέη γραμματέα της επιτροπής.

Ποιος είναι ο ρόλος της Ε.Δ.Ε.Α.Υ και πώς λειτουργεί;

Ο πρωταρχικός ρόλος της Ε.Δ.Ε.Α.Υ είναι να διενεργεί αξιολογήσεις ως προς το είδος των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, καθώς και όλων των παραγόντων, εκπαιδευτικών, ψυχοσυναισθηματικών, κοινωνικών και άλλων που πιθανώς να μην διευκολύνουν τη μάθηση. Αφού ανιχνευθούν όλα τα παραπάνω, τότε τα μέλη της επιτροπής συνεργάζονται και δημιουργούν για τον κάθε μαθητή που έχει αξιολογηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε), το οποίο εφαρμόζεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην τάξη του, αλλά και στο τμήμα ένταξης. Στη συνέχεια αν κριθεί απαραίτητο, μετά τα αποτελέσματα του ατομικού αυτού προγράμματος, ο μαθητής προτείνεται για παραπομπή στο οικείο ΚΕΣΥ, με το οποίο και υπάρχει τακτική συνεργασία και επικοινωνία.

Ακόμα η Ε.Δ.Ε.Α.Υ υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων σχετικά με διάφορα παιδαγωγικά ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν, πραγματοποιεί τακτικές  συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών που υποστηρίζονται και παρέχει τις υπηρεσίες της σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τέλος φροντίζει να ενημερώνει, να εξοικειώνει και να ευαισθητοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για τις αρμοδιότητες των Ε.Δ.Ε.Α.Υ, μπορείτε αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο του ΚΕΣΥ Ηλείας :

http://www.kesyileias.mysch.gr/?page_id=670

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στο Γυμνάσιο Τραγανού, λειτούργησε για πρώτη φορά η παραπάνω επιτροπή.

Leave a comment