Ο τόπος μας

το Τραγανό

Τραγανό

Το Τραγανό είναι μία κωμόπολη  που βρίσκεται στο βόρειο, πεδινό τμήμα του νομού   Ηλείας. Ανήκει στο  Δήμο Πηνειού. Κοντά σε αυτό βρίσκονται οι οικισμοί Μαρκόπουλο, Όλγα, Πηγάδι και τα δημοτικά διαμερίσματα Αγία Μαύρα και Σίμιζα.

 

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι οι αγροτικές εργασίες σε χωράφια και περιβόλια. Υπάρχουν ακόμα πολλά εργοστάσια παρασκευής τουρσί που δίνουν δουλειά σε ντόπιους και αλλοδαπούς. Η ανάπτυξη και η οικονομία της περιοχής βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της.

 

Το Τραγανό γειτνιάζει με την Ήλιδα, πόλη – κράτος της αρχαίας  Ηλείας, κτισμένη κατά τον Παυσανία στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, βρισκόταν δίπλα στην αρχαία  Ολυμπία και στη μυκηναϊκή εποχή έγινε ανεξάρτητο βασίλειο από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ηλείας. Οι κάτοικοι της ονομάζονταν Επειοί και συμμετείχε στον  Τρωικό  πόλεμο με αρχηγό τον Πολύξενο. Επίσης ήταν διοργανώτρια πόλις – κράτος των Πανελληνίων αγώνων « Τα Ολύμπια». Ο δε πληθυσμός της κατά την ιστορική εποχή ξεπερνούσε τις 60.000.

 

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.