News

Εορταστική εκδήλωση-Τσικνοπέμπτη 2024

Και τη φετινή χρονιά, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές -τριες του Γυμνασίου Τραγανού , πιστοί στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, συμμετείχαν σε εορταστική εκδήλωση, στο χώρο του σχολείου την Πέμπτη ,07 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, ονομάζεται Κρεατινή ή Κρεοφάγος. Δεδομένου, όμως, ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη (από τις λέξεις τσίκνα –κάπνα και την ημέρα Πέμπτη) για να γιορτάσουμε, τρώγοντας κρέας, λίγο πριν την Κυριακή της Απόκρεω, που είναι η τελευταία ημέρα κρεατοφαγίας για τους πιστούς ενόψει της μεγάλης νηστείας.

Κατά συνέπεια, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και κόκκινου κρασιού την Τσικνοπέμπτη έχει εορταστικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το εν λόγω χρώμα μας θυμίζει το Πάσχα και την πνευματική ανάταση που νιώθουμε στις ψυχές μας από την Ανάσταση του Κυρίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου μας για την συνεισφορά τους και τον προσωπικό κόπο που κατέβαλαν, όπως και όλους τους γονείς, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια αξέχαστη εκδήλωση!

Και του χρόνου!!

Leave a comment